Sisältöön »
Nuorisokeskus | kokous- ja juhlatalo
 
 
 
Kuvassa Virtain Perinnekylän maitolaituri.
 
 
Koe Virroilla

Virtain Perinnekylä

 

Aukioloajat ja yhteystiedot

Museot avoinna tilauksesta 12.8. alkaen. Kiitos kesästä 2024!

 

  • Juhannusaatosta 21.6. - 11.8.2024 saakka joka päivä klo 11.00 - 18.00 
  • Tilauksesta avoinna ryhmille muinakin aikoina

Virtain Perinnekylä / Nuorisokeskus Marttinen
Herrasentie 16
34800 Virrat
p. +358 (0)3 485 1921
myynti@marttinen.fi

Ateria-, majoitus- ja ohjelmapalvelut tilauksesta ryhmille.

Perinnekylä kartalla

 

Virtain Perinnekylä on koko perheen museo- ja matkailukohde sekä kesäinen virkistysalue luonnonkauniilla Marttisen saarella. Perinnekylä sijaitsee aivan Nuorisokeskus Marttisen välittömässä läheisyydessä.

Rajalahden talomuseossa ja Halin metsäkämpällä voi tutustua virtolaiseen talonpoikaiselämään 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa sekä tukkijätkien arkeen ja metsätöihin 1950- ja 60-luvuilla. Perinnekylässä on myös useita muita vanhoja rakennuksia kuten hollitalli (1820-luku), harakkamylly (1828), savusauna (1840-luku) ja pitäjänmakasiini (1878). Lisäksi alueella on 1900-luvun sotahistoriaa esittelevä Sotaveteraanimuseo ja Virtain Taideyhdistyksen Taidetalo.

Perinnekylän museokohteet ovat avoinna ryhmille tilauksesta ympäri vuoden.

Kesäaikaan Perinnekylässä on useita tapahtumia ja näyttelyitä. Alueella on kahvila-ravintola, jäätelökioski, taidemyymälä, leikkipaikka ja Herraskosken kanava.

Nuorisokeskus Marttisesta voi vierailulleen varata majoitus-, sauna-, ravintola-, kahvila- ja ohjelmapalveluita. Alueella sijaitsevat uimaranta, vierasvenelaituri, luontopolku, I maailmansodan aikainen kenttälinnoitusalue ja ne ovat käytössä sekä tutustuttavissa vapaasti.

Tekemistä Marttisessa

Makasiinin kesänäyttely

 

Virtain Perinnekylän kohteiden aukioloajat

 
Marttisen kahvioPerinnekylän jäätelökioskiRavintola MikontaloVirtain Taideyhdistyksen TaidetaloSotaveteraanimuseo
 

Tutustu Perinnekylän kohteisiin

 
MuseotTuulimyllyViljamakasiiniRiihiMikontaloKenttälinnoitusalueTervahautaKirkkovenetalasTyöväentalo

Työväentalo

Työväentalo rakennettiin alunperin Monoskylään.

Toriaukean laidalla on vanha Monoskylän työväentalo. Talo, jonka alkuperäinen nimi oli "Torppa", rakennettiin Monoskylään talkoilla Sammaliston talon hirsistä v. 1911. Talolla järjestettiin kokouksia, juhlia, opintokerhoja ja iltamia. Iltamien ohjelmassa oli yleensä puheita, musiikkiesityksiä, runonlausuntaa ja näytelmiä sekä lopuksi aina tanssia. Talolle voitiin myös kokoontua muuten vaan viettämään aikaa, ja talolla oli myös työväenyhdistyksen lainakirjasto. Taloa ylläpidettiin talkoilla ja mm. iltamista saaduilla tuloilla.

Vuoden 1917 sisällissodan seurauksena työväenyhdistysten toiminta lakkasi, mutta virisi uudelleen 1920-luvun alussa. Torppa oli 1920- ja 30-luvuilla nuorison suosima kokoontumispaikka. Työväenyhdistys omisti hanurin, ja aina löytyi soittaja omasta takaa. Lisäksi yhdistyksen käyttöön oli ostettu gramofoni, joten tanssimusiikista ei ollut puutetta. Iltamia saatettiin järjestää kokoillan näytelmineen vastaavilla työväenyhdistysten tai nuorisoseurojen taloilla jopa toistakymmentä vuodessa.

Talvisota ja jatkosota hiljensivät jälleen työväenyhdistyksen toiminnan. Sodan jälkeen Monoskylän yhdistyksen laskukausi jatkui, ja viimeinen kokous pidettiin tällä työväentalolla v. 1953. Talo jäi ilman käyttäjiä ja alkoi hiljalleen rappeutua.

Monoskylän työväenyhdistys lahjoitti talon Perinnekylään. Talon purku ja siirto tapahtuivat talkoovoimin, ja talo vihittiin uudelleen käyttöön kesällä 1983. Taloa on vuokrattu erilaisiin tapahtumiin, kokouksiin ja perhejuhliin.

Sijainti alueella (Google Maps)

SavusaunaSepänpajaHollitalli
 
 
 
Sivua päivitetty: 13.08.2024

Suomen nuorisokeskusten logoMarttinen on yksi Suomen kahdeksasta Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.

Lue lisää Suomen nuorisokeskusten verkkosivuilta

 

Euroopan Neuvoston laatumerkki nuorisokeskuksille  Syrjinnästä vapaa alue logo  Lyke-verkoston logoSustainable Travel Finland logoLuomua ravintola logo
Suomen hostellijärjestön logo
Opetus- ja kulttuuriministeriön tekstilogo

 
 
login Synergia Foxy